
Kremowy, kokosowy i z nutą białej czekolady!
Jagielnik kokosowy na spodzie z daktyli i migdałów to deser, który łączy naturalną słodycz z odrobiną rozpieszczenia. Aksamitna masa z kaszy jaglanej, mleczka kokosowego i białej czekolady rozpływa się w ustach, tworząc wyjątkowo zgrane połączenie smaków i tekstur. Bez pieczenia, idealny na każdą okazję – elegancki, pożywny i po prostu pyszny!
Składniki:
- 200g kaszy jaglanej,
- 400g mleka sojowego bez cukru,
- 400g mleczka kokosowego,
- 150g daktyli,
- 100g migdałów,
- 100g białej czekolady,
- 60g mąki kokosowej,
- 50g płatków owsianych,
- 150g borówek.
Przygotowanie:
- Kaszę jaglana ugotuj na mleko sojowym.
- Daktyle zalej wrzątkiem na 15-20min.
- Migdały zmiksuj z płatkami owsianymi na drobny „piasek”.
- Wyjmij daktyle z wody i zmiksuj na gładka masę.
- Wymieszaj je z migdałowo-owsianym „piaskiem”.
- Spód wyłóż na blachę.
- Do ugotowanej jeszcze ciepłej kaszy dodaj posiekana czekoladę i wymieszaj aż się całkowicie rozpuści.
- Następnie zmiksuj ją na gładką masę.
- Dodaj mleczko kokosowe i mąkę kokosową.
- Gotową masę przelej na spód i odstaw do stężenia w lodówce.
- Gotowe, SMACZNEGO 😊
Wartości odżywcze:
Kalorie(1/17): 221 kcal | Białko: 6 g | Tłuszcz: 12 g | Węglowodany: 24 g




