
Jajka po turecku, ale na lekko!
Kremowy jogurt grecki z czosnkiem, jajka w koszulce i aromatyczne smażone pomidorki – wszystko w wersji fit, bez zbędnych kalorii, ale z pełnią smaku. Idealne na śniadanie, które wygląda jak z restauracji, a robi się w kilka minut!
Składniki:
- 150g jogurtu naturalnego low carb/ greckiego/zwykłego (ja użyłam low carb),
- 2 jaja,
- 150g pomidorków koktajlowych
- 50g cebuli,
- 3g oliwy,
- 1 łyżka octu,
- 1 kromka chleba (35g),
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- koperek,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Cebule siekamy i smażymy na rozgrzanej oliwie, po chwili dodajemy pomidorki.
- Smażymy aż zmiękną.
- Przyprawiamy solą i pieprzem.
- W garnku zagotowujemy wodę z octem.
- Wpijamy do niej 2 jajka i gotujemy je 3,5 min.
- Na talerz wykładamy jogurt wymieszany z czosnkiem na jogurt układamy jajka i smażone pomidory.
- Posypujemy koperkiem.
- Gotowe, SMACZNEGO 😊
Wartości odżywcze:
Kalorie: 414 kcal | Białko: 30,3 g | Tłuszcz: 19,4 g | Węglowodany: 30,8 g




