Jajka po turecku

Jajka po turecku

Jajka po turecku, ale na lekko!
Kremowy jogurt grecki z czosnkiem, jajka w koszulce i aromatyczne smażone pomidorki – wszystko w wersji fit, bez zbędnych kalorii, ale z pełnią smaku. Idealne na śniadanie, które wygląda jak z restauracji, a robi się w kilka minut!

Składniki:

  • 150g jogurtu naturalnego low carb/ greckiego/zwykłego (ja użyłam low carb),
  • 2 jaja,
  • 150g pomidorków koktajlowych
  • 50g cebuli,
  • 3g oliwy,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 kromka chleba (35g),
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • koperek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Cebule siekamy i smażymy na rozgrzanej oliwie, po chwili dodajemy pomidorki.
  2. Smażymy aż zmiękną.
  3. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. W garnku zagotowujemy wodę z octem.
  5. Wpijamy do niej 2 jajka i gotujemy je 3,5 min.
  6. Na talerz wykładamy jogurt wymieszany z czosnkiem na jogurt układamy jajka i smażone pomidory.
  7. Posypujemy koperkiem.
  8. Gotowe, SMACZNEGO 😊

Wartości odżywcze:

Kalorie: 414 kcal | Białko: 30,3 g | Tłuszcz: 19,4 g | Węglowodany: 30,8 g

Przewijanie do góry