Szybki tantanmen

Szybki tantanmen

Tantanmen w wersji ekspress i fit!
Aromatyczny bulion z nutą sezamu i ostrości, mielony indyk lub chuda wieprzowina, makaron i jajko – czyli szybki tantanmen, który smakuje jak z ramen-baru. Rozgrzewa, syci i robi robotę, bez zbędnych kalorii!

Składniki (2 porcje):

BAZA

  • 300g napoju sojowego (nie słodzonego),
  • łyżka sosu sojowego,

PASTA

  • 15g masła orzechowego w proszku,
  • 15g octu ryżowego,
  • łyżka sosu sojowego,

MIĘSO

  • 100g mięsa mielonego z indyka/ chudej wieprzowiny,
  • łyżeczka cukru,
  • 15g pasty gochuchang,
  • 15g sosu ostrygowego,
  • starty duży ząbek czosnku,
  • 2cm starty kawałek imbiru,
  • 2g oliwy,

DODATKI

  • mała kapusta pak choi (125g),
  • jajko (60g),
  • makaron ramen (100g)
  • makaron konjac (150g)

Przygotowanie:

  1. BAZA ->Podgrzewamy napój z sosem sojowym.
  2. PASTA -> Łączymy wszystkie składniki w misce w której będziemy jeść.
  3. MIĘSO -> Oliwę rozgrzewamy, wrzucamy mięso i smażymy. Pozostałe składniki łączymy. Dodajemy do mięsa. Mięso smażymy długo aż cały płyn odparuje. Nawet dłużej, żeby mięso się dobrze skarmelizowało.
  4. DODATKI -> Jajko gotujemy na miękko. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kapustę gotuj we wrzątku przez 2-3 min.
  5. SKŁADANIE -> Bazę przelewamy do miski z pastą i mieszamy. Dodajemy makaron, zblanszowaną kapustę, mięso i przekrojone jajko. Całość możemy posypać sezamem i posiekanym szczypiorekiem.
  6. Gotowe, SMACZNEGO 😊

Wartości odżywcze:

Kalorie : 736 kcal | Białko: 52 g | Tłuszcz: 26,1 g | Węglowodany: 70,3 g

Przewijanie do góry