Czym jest cukrzyca ?
Cukrzyca to choroba przewlekła, która powoduję nieodpowiednia reakcję organizmu na spożytą ilość węglowodanów, co skutkuje podwyższonym poziomem cukru (glukozy) we krwi. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest problem z produkcją i/lub wykorzystaniem insuliny – hormonu produkowanego przez trzustkę, który odpowiedzialny jest za regulację poziomu glukozy we krwi.
Objawami cukrzycy mogą być:
Występuje też jej kilka typów, do głównych zaliczamy: typ 1, 2 oraz cukrzycę ciążową.
Zaniedbanie tej choroby i brak jej leczenia może powodować poważne konsekwencję, takie jak: choroby serca, uszkodzenie nerek, neuropatie (uszkodzenia nerwów, braki czucia) czy też retinopatię (uszkodzenie widzenia, ślepota)
Czym jest insulinooporność ?
Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu mają zmniejszoną wrażliwość na insulinę. W efekcie czego trzustka musi produkować zwiększoną jej ilość, aby utrzymać prawidłowy poziom glukozy. Głównymi przyczynami oporności na insulinę zaliczamy: nadwagę/otyłość, brak aktywności fizycznej, nieprawidłową dietę, przewlekły stres lub zaburzenia hormonalne. Objawami, które mogą nas zaniepokoić są: ciągłe uczucie zmęczenia, senność po posiłkach, trudności z utratą wagi oraz ciemne przebarwienia na skórze (zwłaszcza w okolicy karku i w pachwinach)
Czy cukrzyca i insulinooporność to to samo?
NIE. Insulinooporność to objaw poprzedzający wystąpienie cukrzycy. Brak leczenia farmakologicznego czy też żywieniowego w dłuższej perspektywie czasu spowoduje pojawienie się cukrzycy, która już jest chorobą.
Czym się różnią?
Insulinooporność z racji tego że jest tylko objawem sygnalizującym pojawienie się problemów z glikemią, przy odpowiedniej opiece można cofnąć. Jednak cukrzyca jest chorobą, której nie możemy wyleczyć. Możliwe jest tylko odpowiednie jej kontrolowanie aby zapobiec pojawieniu się niepożądanych skutków ubocznych (o których wspomniałam wcześniej).
Jaka dieta ?
Dieta w obu tych schorzeniach powinna pomagać w utrzymaniu odpowiedniego stężenia poziomu cukru we krwi i poprawie wrażliwości na insulinę. Najlepszym rozwiązaniem jest dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG), która będzie bogata w białko, błonnik i zdrowe tłuszcze.
Ogólne zasady:
Tabela z produktami wskazanymi i przeciwwskazanymi
| POLECANE | UNIKAJ |
| Warzywa | Fast food, gotowe dania |
| Owoce i niskim indeksie glikemicznym (jabłka, truskawki, maliny, jagody, pomarańcze) | Owoce o wysokim indeksie glikemicznym (banany, winogrona, ananas, daktyle i inne suszone owoce) |
| Produkty zbożowe pełnoziarniste | Białe pieczywo, biały ryż, biały makaron |
| Chude mięso i ryby | Przetworzone wędliny, tłuste mięsa |
| Nabiał naturalny (np. kefir, jogurt, twarogi) | Słodkie jogurty, sery topione |
| Orzechy, pestki, awokado, oleje roślinne | Słodycze, ciasta , ciastka |
| Strączki (ciecierzyca, soczewica, soja) | Chipsy, produkty głęboko smażone |
| Woda | Słodkie napoje, soki owocowe |
Przykładowy jadłospis
Podsumowanie
Odpowiednie nawyki żywieniowe i regularna aktywność fizyczna to klucz do poprawy zdrowia i zapobiegania cukrzycy, a w przypadku osób już chorujących pomaga to w lepszej kontroli glikemii i może pomóc w zapobiegnięciu pojawienia się dalszych konsekwencji choroby.









