Wegańskie leniwe z tofu – na słodko

Wegańskie leniwe z tofu

Miękkie, delikatne i 100% roślinne!
Wegańskie leniwe z tofu to nowoczesna odsłona klasycznego smaku – bez nabiału, ale z pełnią przyjemności. Sprężyste, lekko waniliowe, idealnie komponują się ze świeżymi owocami. Szybkie w przygotowaniu, pożywne i świetne zarówno na śniadanie, jak i lekki deser. Komfortowe jedzenie w wersji fit, które pokochasz od pierwszego kęsa!


Składniki:

  • 180g tofu naturalnego,
  • 40g maki pszennej, (jeśli chcesz obniżyć ładunek glikemiczny posiłku zamień ją na pełnoziarnistą)
  • 20g skrobi ziemniaczanej lub budyniu w proszku dla waniliowego aromatu,
  • 30g erytrytolu,
  • łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Tofu zmiksuj z sokiem z cytryny na gładką masę.
  2. Dodaj mąkę, skrobię i erytrytol.
  3. Wymieszaj dokładnie.
  4. Ciasto podziel na 2 części.
  5. Roluj je na blacie do uzyskania długiego wałka.
  6. Następnie potnij każdy wałek pod skosem na mniejsze części.
  7. Wrzuć je do gotującej się wody i gotuj około 5min do wypłynięcia ich na powierzchnię.
  8. Podawaj z ulubionymi dodatkami jak owoce, jogurt, syrop klonowy itp.
  9. Gotowe, SMACZNEGO 😊

Wartości odżywcze:

Kalorie : 424 kcal | Białko: 24 g | Tłuszcz: 14 g | Węglowodany: 52 g

Przewijanie do góry