
Miękkie, delikatne i 100% roślinne!
Wegańskie leniwe z tofu to nowoczesna odsłona klasycznego smaku – bez nabiału, ale z pełnią przyjemności. Sprężyste, lekko waniliowe, idealnie komponują się ze świeżymi owocami. Szybkie w przygotowaniu, pożywne i świetne zarówno na śniadanie, jak i lekki deser. Komfortowe jedzenie w wersji fit, które pokochasz od pierwszego kęsa!
Składniki:
- 180g tofu naturalnego,
- 40g maki pszennej, (jeśli chcesz obniżyć ładunek glikemiczny posiłku zamień ją na pełnoziarnistą)
- 20g skrobi ziemniaczanej lub budyniu w proszku dla waniliowego aromatu,
- 30g erytrytolu,
- łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Tofu zmiksuj z sokiem z cytryny na gładką masę.
- Dodaj mąkę, skrobię i erytrytol.
- Wymieszaj dokładnie.
- Ciasto podziel na 2 części.
- Roluj je na blacie do uzyskania długiego wałka.
- Następnie potnij każdy wałek pod skosem na mniejsze części.
- Wrzuć je do gotującej się wody i gotuj około 5min do wypłynięcia ich na powierzchnię.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami jak owoce, jogurt, syrop klonowy itp.
- Gotowe, SMACZNEGO 😊
Wartości odżywcze:
Kalorie : 424 kcal | Białko: 24 g | Tłuszcz: 14 g | Węglowodany: 52 g




