Szparagi owinięte w mięso z piersi kurczaka

Szparagi owinięte mięsem z piersi kurczaka

Zielono-mięsny duet idealny!
Szparagi owinięte w delikatne mięso z piersi kurczaka to szybki i efektowny pomysł na obiad lub fit przekąskę. Chrupiące warzywo w soczystej otoczce, z patelni – prosto, lekko i konkretnie. Sezonowy klasyk w nowym wydaniu!

Składniki (na 2 porcje):

  • 320g mięsa z piersi kurczaka
  • 50g czerwonego pesto o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 200g szparagów
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka przetnij w poprzek na cienkie plastry
  2. Na blat ułóż folie spożywczą, na którą układamy mięso.
  3. Każdy plaster ułóż tak aby lekko nachodził na poprzedni.
  4. Mięso posmaruj pesto, posyp sola i pieprzem.
  5. Szparagi umyj i odłam twarde końcówki.
  6. Ułóż je na mięso, i zawiń mięso tak aby otaczało szparagi.
  7. W kilku miejscach zabezpiecz nitką mięso przed rozwinięciem
  8. Smaż mięso z każdej strony na złoto.
  9. Gotowe mięso przełóż na deskę zdejmij nitki i potnij na kawałki a’la sushi
  10. Całość możesz posypać tartym parmezanem i przyozdobić bazylią
  11. Gotowe, SMACZNEGO 😊

Wartości odżywcze:

Kalorie (1 porcji): 224 kcal | Białko: 37,1 g | Tłuszcz: 6,2 g | Węglowodany: 5,2 g

Przewijanie do góry