
Kremowe, sycące i pełne smaku!
Curry na mleczku kokosowym to idealna propozycja na szybki, pożywny obiad. Delikatne mleczko kokosowe otula warzywa kremowym sosem, a orientalne przyprawy dodają mu wyrazistości. Ciecierzyca syci, groszek chrupie, a całość z ryżem tworzy rozgrzewające danie idealne na każdą porę roku. Komfortowe jedzenie, które robi się samo (prawie)!
Składniki:
- 50g ryżu (pół woreczka),
- 150g mięsa z piersi kurczaka,
- 90g ciecierzycy konserwowej,
- 200g kalafiora,
- 60g groszku cukrowego,
- 100g mleczka kokosowego light,
- 20g zielonej pasy curry (jeśli wolisz mniej ostre smaki użyj czerwonej pasy lub przyprawy curry),
- 2g oliwy z oliwek,
- Sól.
Przygotowanie:
- Mięso pokrój na mniejsze kawałki.
- Kalafiora podziel na mniejsze różyczki, ugoruj go.
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Oliwę spryskaj na patelnię i usmaż na niej kurczaka.
- Pastę curry wymieszaj z mleczkiem kokosowym.
- Groszek przekrój na mniejsze części.
- Do gotowego mięsa wrzuć kalafior, groszek, ciecierzycę i całość zalej sosem kokosowym.
- Gotuj jeszcze chwilę.
- Podawaj z ryżem.
- Gotowe, SMACZNEGO 😊
Wartości odżywcze:
Kalorie: 644 kcal | Białko: 50,7 g | Tłuszcz: 20 g | Węglowodany: 61,5 g




