Curry na mleczko kokosowym z kurczakiem i groszkiem cukrowym

Curry na mleczku kokosowym z kurczakiem i groszkiem cukrowym

Kremowe, sycące i pełne smaku!
Curry na mleczku kokosowym to idealna propozycja na szybki, pożywny obiad. Delikatne mleczko kokosowe otula warzywa kremowym sosem, a orientalne przyprawy dodają mu wyrazistości. Ciecierzyca syci, groszek chrupie, a całość z ryżem tworzy rozgrzewające danie idealne na każdą porę roku. Komfortowe jedzenie, które robi się samo (prawie)!

Składniki:

  • 50g ryżu (pół woreczka),
  • 150g mięsa z piersi kurczaka,
  • 90g ciecierzycy konserwowej,
  • 200g kalafiora,
  • 60g groszku cukrowego,
  • 100g mleczka kokosowego light,
  • 20g zielonej pasy curry (jeśli wolisz mniej ostre smaki użyj czerwonej pasy lub przyprawy curry),
  • 2g oliwy z oliwek,
  • Sól.

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki, ugoruj go.
  3. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  4. Oliwę spryskaj na patelnię i usmaż na niej kurczaka.
  5. Pastę curry wymieszaj z mleczkiem kokosowym.
  6. Groszek przekrój na mniejsze części.
  7. Do gotowego mięsa wrzuć kalafior, groszek, ciecierzycę i całość zalej sosem kokosowym.
  8. Gotuj jeszcze chwilę.
  9. Podawaj z ryżem.
  10. Gotowe, SMACZNEGO 😊

Wartości odżywcze:

Kalorie: 644 kcal | Białko: 50,7 g | Tłuszcz: 20 g | Węglowodany: 61,5 g

Przewijanie do góry