
Delikatnie, świeżo i totalnie na poziomie!
Soczyste krewetki, kremowe orzo z parmezanem i odświeżająca nuta cytryny – proste składniki, a efekt jak z dobrej restauracji. Lekki, ale sycący obiad, idealny na wiosnę, lato i… każdą porę, gdy masz ochotę na coś wyjątkowego!
Składniki (na 3 porcje):
- 100g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 800ml bulionu,
- 150g białego wytrawnego wina,
- 300g makaronu orzo
- 300g krewetek
- 25g masła
- 80g parmezanu
- Skórka i sok z jednej cytryny
- Sól, pieprz, płatki chilli
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
- Przygotuj bulion drobiowy/warzywny.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek.
- Po chwili dodaj masło i suchy makaron i praż przez 5min.
- Dodaj wino i smaż aż całość odparuje
- Następnie dodaj ¾ przygotowanego bulionu, przykryj i gotuj około 12mim (od czasu do czasu mieszaj makaron i jeśli jest taka potrzeba dodaj więcej bulionu)
- Po tym czasie dodaj oczyszczone krewetki, przykryj zakrywka i gotuj jeszcze 5 min
- Na sam koniec dodaj starty parmezan (odłóż trochę aby posypać gotowe danie na talerzu), sok i skórkę z cytryny.
- Zdejmij z ognia, wszystko wymieszaj i odstaw na 5 min aby makaron wchłonął reszte płynu.
- Podawaj z resztą parmezanu i posiekaną pietruszką
- Gotowe, SMACZNEGO 😊
Wartości odżywcze:
Kalorie (1 porcji): 690 kcal | Białko: 42,6 g | Tłuszcz: 18,7 g | Węglowodany: 79,3 g




