
Słodko, puszyście i… z białkiem!
Proteinowe marshmallow to fit odpowiedź na klasyczne pianki – bez cukru, za to z porządną dawką białka. Idealne jako zdrowa przekąska, dodatek do owsianki, a nawet do kawy.
Składniki:
- 2 szklanki mleka 0,5% tłuszczu,
- 50g żelatyny,
- 90g odżywki białkowej (ja użyłam waniliowej ale ty możesz użyć swojego ulubionego smaku).
Przygotowanie:
- Mleko przelewamy do garnka, wsypujemy żelatynę.
- Odstawiamy na 10 min.
- Następnie lekko podgrzewamy, aż z gęstej grudkowatej stanie się lejąca bez grudek. !!!Pod żadnym pozorem nie doprowadzamy do wrzenia!!!
- Odstawiamy do przestudzenia, temperatura mleka powinna być pokojowa. Nie możemy doprowadzić do momentu kiedy żelatyna zacznie tężeć.
- Kolejno dodajemy odżywkę białkową i miksujemy na najwyższych obrotach, aż powstanie gęsta lepiąca się piana. To będzie moment przelania do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Kroimy na 56 kosteczek i…
- Gotowe, SMACZNEGO 😊
Wartości odżywcze:
Kalorie (całości): 681 kcal | Białko: 121,5 g | Tłuszcz: 7,3 g | Węglowodany: 32,5 g
Kalorie (1/56 kosteczek): 12 kcal | Białko: 2,2 g | Tłuszcz: 0,1 g | Węglowodany: 0,6 g




