Proteinowe marshmallow

Proteinowe marshmallow (proteinowe pianki)

Słodko, puszyście i… z białkiem!
Proteinowe marshmallow to fit odpowiedź na klasyczne pianki – bez cukru, za to z porządną dawką białka. Idealne jako zdrowa przekąska, dodatek do owsianki, a nawet do kawy.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka 0,5% tłuszczu,
  • 50g żelatyny,
  • 90g odżywki białkowej (ja użyłam waniliowej ale ty możesz użyć swojego ulubionego smaku).

Przygotowanie:

  1. Mleko przelewamy do garnka, wsypujemy żelatynę.
  2. Odstawiamy na 10 min.
  3. Następnie lekko podgrzewamy, aż z gęstej grudkowatej stanie się lejąca bez grudek. !!!Pod żadnym pozorem nie doprowadzamy do wrzenia!!!
  4. Odstawiamy do przestudzenia, temperatura mleka powinna być pokojowa. Nie możemy doprowadzić do momentu kiedy żelatyna zacznie tężeć.
  5. Kolejno dodajemy odżywkę białkową i miksujemy na najwyższych obrotach, aż powstanie gęsta lepiąca się piana. To będzie moment przelania do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Kroimy na 56 kosteczek i…
  7. Gotowe, SMACZNEGO 😊

Wartości odżywcze:

Kalorie (całości): 681 kcal | Białko: 121,5 g | Tłuszcz: 7,3 g | Węglowodany: 32,5 g

Kalorie (1/56 kosteczek): 12 kcal | Białko: 2,2 g | Tłuszcz: 0,1 g | Węglowodany: 0,6 g

Przewijanie do góry