
Tantanmen w wersji ekspress i fit!
Aromatyczny bulion z nutą sezamu i ostrości, mielony indyk lub chuda wieprzowina, makaron i jajko – czyli szybki tantanmen, który smakuje jak z ramen-baru. Rozgrzewa, syci i robi robotę, bez zbędnych kalorii!
Składniki (2 porcje):
BAZA
- 300g napoju sojowego (nie słodzonego),
- łyżka sosu sojowego,
PASTA
- 15g masła orzechowego w proszku,
- 15g octu ryżowego,
- łyżka sosu sojowego,
MIĘSO
- 100g mięsa mielonego z indyka/ chudej wieprzowiny,
- łyżeczka cukru,
- 15g pasty gochuchang,
- 15g sosu ostrygowego,
- starty duży ząbek czosnku,
- 2cm starty kawałek imbiru,
- 2g oliwy,
DODATKI
- mała kapusta pak choi (125g),
- jajko (60g),
- makaron ramen (100g)
- makaron konjac (150g)
Przygotowanie:
- BAZA ->Podgrzewamy napój z sosem sojowym.
- PASTA -> Łączymy wszystkie składniki w misce w której będziemy jeść.
- MIĘSO -> Oliwę rozgrzewamy, wrzucamy mięso i smażymy. Pozostałe składniki łączymy. Dodajemy do mięsa. Mięso smażymy długo aż cały płyn odparuje. Nawet dłużej, żeby mięso się dobrze skarmelizowało.
- DODATKI -> Jajko gotujemy na miękko. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kapustę gotuj we wrzątku przez 2-3 min.
- SKŁADANIE -> Bazę przelewamy do miski z pastą i mieszamy. Dodajemy makaron, zblanszowaną kapustę, mięso i przekrojone jajko. Całość możemy posypać sezamem i posiekanym szczypiorekiem.
- Gotowe, SMACZNEGO 😊
Wartości odżywcze:
Kalorie : 736 kcal | Białko: 52 g | Tłuszcz: 26,1 g | Węglowodany: 70,3 g




