Udon w azjatyckim sosie orzechowym z kurczakiem warzywami

Udon z azjatyckim sosie orzechowym z warzywami

Grube azjatyckie kluchy w aromatycznym sosie z dodatkiem kurczaka i mięsa, a to wszystko w wersji fit.

Składniki:

  • 200g gotowego makaronu udon,
  • 190g mięsa z piersi kurczaka,
  • 50g papryki,
  • 100g marchwi,
  • 70g cebuli,
  • 100g cukinii,
  • 50g azjatyckiego sosu orzechowego (na 3 porcje: 60g sosu sojowego, 24g masła orzechowego w proszku, 30 g miodu lub syropu z agawy, 18g octu ryżowego),
  • 5g oliwy,
  • sól, pieprz, imbir w proszku, papryka słodka,
  • 5g sezamu/orzeszków ziemnych.

Przygotowanie:

  1. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
  2. Warzywa i mięso kroimy na mniejsze części.
  3. Na rozgrzanej oliwie smażymy kolejno cebule, marchew, paprykę, cukinię i kurczaka.
  4. Warzywa doprawiamy sola, pieprze, imbirem i papryką słodką.
  5. Gotowy makaron mieszamy z sosem.
  6. Całość posypujemy sezamem oraz opcjonalnie szczypiorkiem.
  7. Gotowe, SMACZNEGO 😊

Wartości odżywcze:

Kalorie: 748 kcal | Białko: 62,1 g | Tłuszcz: 13,3 g | Węglowodany: 95,2 g

Przewijanie do góry